Η “Μηχανή Άμλετ”
1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Δεν υπάρχουν ακόμη κριτικές)
Loading...
Χώρα:
ΕΛΛΑΔΑ
Έτος:
2016
Κατηγορία:
Αρχείο Παραστάσεων
Διάρκεια:
1 hours 10 minutes
Συγγραφείς:
Heiner Muller
Σκηνικά:
Αλέκος Φασιανός - Επιμέλεια/Κατασκευή Σκηνικών Ζωή Αρβανίτη - Φωτογραφίες/Λήψη Στυλιανός Παπαρδέλας
Κοστούμια:
Βασιλική Σύρμα
Σκηνοθέτης:
Γρηγόρης Χατζάκης
Ηθοποιοί:
Βαγγέλης Στρατηγάκος
Γλώσσα:
ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Μετάφραση:
Ελένη Βαροπούλου
Μουσική:
Βύρων Κατρίτσης
Παραγωγή:
BATArtists

Οι BATArtists παρουσιάζουν για 2η χρονιά:
H Μηχανή Άμλετ του Heiner Muller
με τον Βαγγέλη Στρατηγάκο

Για 3 “συλλεκτικές” παραστάσεις

Τετάρτη 9, 16 και 23 Νοεμβρίου στις 21:00

Η ανατρεπτική παράσταση του Γρηγόρη Χατζάκη για 2η χρονιά στο Σύχρονο Θέατρο

«Ήμουν ο Άμλετ. Στεκόμουνα στην ακτή και μιλούσα στα κύματα που πάφλαζαν… με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης».


Η ψευδαίσθηση της κανονικότητας και οι αυταπάτες της μοίρας του Άμλετ με φόντο την ηθική και ανθρωπιστική κατάρρευση ενός ολόκληρου πολιτισμού, παρουσιάζεται στον σπαρακτικό μονόλογο του Χάινερ Μίλλερ υπό την επήρεια…μέθης.

Το πιο γνωστό και «παράξενο» έργο του συγγραφέα, έργο ορόσημο της μεταμοντέρνας γραφής, ανεβαίνει στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου σε μιαανεξάρτητη παραγωγή που σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Χατζάκης σε ένα σκοτεινό, ατμοσφαιρικό σκηνικό που επιμελήθηκε ο Αλέκος Φασιανός.

Ο επαναστατικός στοχασμός του Χάινερ Μίλλερ την περίοδο που μετέφραζε τον Άμλετ, οδήγησαν σε μια μηχανή παραγωγής ερωτημάτων και αδιεξόδων. Μια μηχανή πεσιμισμού, ένα νοσταλγικό μοιρολόι στη σοσιαλιστική ουτοπία. Μια σπαρακτική εξομολόγηση του ίδιου του συγγραφέα που καταγγέλλει τη ματαιότητα της επανάστασης και υπενθυμίζει τις απογοητεύσεις της ιστορίας.


Το έργο είναι μια συντομογραφία μοτίβων από τον Άμλετ του Σαίξπηρ, σαν ερείπια λόγου «με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης». Της Ευρώπης που καταρρέει και μάταια προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της.

Η προσέγγιση του έργου από τον Γρηγόρη Χατζάκη είναι συμβολική. Ηπραγματική έλλειψη νηφαλιότητας του ενός και μόνο ηθοποιού πάνω στη σκηνή, θέλει να αναδείξει την παραμόρφωση που βρίσκεται παντού γύρω μας. Έχοντας χάσει το σημαντικότερο εργαλείο του, τη διαύγεια, ο Βαγγέλης Στρατηγάκος ως απαισιόδοξος Άμλετ, παλεύει να συγκεντρώσει τις σκέψεις του και να σταθεί όρθιος στην κατάσταση που τον τραβάει προς τα κάτω:


«Δεν είμαι ο Άμλετ. Δεν παίζω πια ρόλο. Τα λόγια μου δεν έχουν να μου πουν πια τίποτα».
Info:
 
Δείτε το Teaser Video 
Σύγχρονο θέατρο, Ευμολπιδών 45, Αθήνα   (τηλ. 210 3464380)

Παραστάσεις Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και κάθε Τετάρτη 21.30

Ταμεία: Σύγχρονου Θεάτρου

Τιμή εισιτηρίου: 10 €
Διάρκεια παράστασης: 70’
Facebook

O Γρηγόρης Χατζάκης είναι απόφοιτος του International Baccalaureat της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου και της Σχολής του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γ. Αρμένη. Ασχολείται με τη σκηνοθεσία, την υποκριτική και τη συγγραφή θεατρικών/κινηματογραφικών έργων και μυθιστορημάτων, ενώ μέχρι σήμερα έχει σκηνοθετήσει 24 θεατρικές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων «ο Πατέρας» του Α. Στρίντμπεργκ, «Τα Φτερά του Ερωτα» των Wim Wenders, Peter Handke, «Ψυχώσεις» του Αντώνη Πέρη, «Rebeeecca» του Γρηγόρη Χατζάκη και «Κάσπαρ Χάουζερ: Η Ιστορία Ενός Ανθρώπου» των Δημήτρη Βαρβαντάκη και Γρηγόρη Χατζάκη.