Ριχάρδος ο Γ’ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (1 votes, average: 5.00 από 5)
Loading...
Χώρα:
Ελλάδα
Έτος:
2016
Κατηγορία:
Αρχείο Παραστάσεων
Ημερομηνία Κυκλοφορίας:
17-02-2016
Διάρκεια:
2 hours 0 minutes
Συγγραφείς:
Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Διασκευή:
Δραματουργική Επεξεργασία: Σάββας Κυριακίδης
Σκηνικά:
Ελένη Μανωλοπούλου - Βοηθός Σκηνογράφου: Νόρα Δεληδήμου
Κοστούμια:
Ελένη Μανωλοπούλου - Βοηθός Ενδυματολόγου: Νόρα Δεληδήμου - Σχεδιασμός Μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος
Σκηνοθέτης:
Τάκης Τζαμαργιάς - Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάκης Μεζόπουλος
Ηθοποιοί:
Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη,  Κωνσταντίνος  Γαβαλάς,  Θωμάς Γκαγκάς, Καίτη Κωνσταντίνου,  Αλέξανδρος  Μαυρόπουλος, Μιχάλης Μουλακάκης, Πηνελόπη Τσιλίκα. Στο ρόλο της Μαργαρίτας, η φωνή της Μπέτυς Αρβανίτη.
Γλώσσα:
Ελληνικά
Μετάφραση:
Κώστας Καρθαίος
Μουσική:
Κώστας Βόμβολος - Χορογράφος: Αλίκη Καζούρη
Φωτισμός:
Αλέκος Αναστασίου

Ένα σπουδαίο θεατρικό έργο.  Ένας ήρωας μοναδικός και σαγηνευτικός.

Η Καίτη Κωνσταντίνου είναι ο Ριχάρδος ο Γ’, ο προδομένος από τη φύση,ο σακάτης, ο κουτσός και ο κακόθωρος. Ιντριγκαδόρος και σκληρός ο πρίγκιπας της Αγγλίας στήνει παγίδες και  σπέρνει ζιζάνια, σκοτώνει ανελέητα άντρες, γυναίκες και παιδιά, εχθρούς και φίλους, όλα για να κατακτήσει τον πολυπόθητο θρόνο.

Τα σκηνικά και κουστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, οι φωτισμοί έχουν σχεδιαστεί από τον Αλέκο Αναστασίου και η μουσική φέρει την υπογραφή του Κώστα Βόμβολου.

Μια θεατρική παράσταση μέσα στον τρομακτικό, φιλόδοξο και σαγηνευτικό κόσμο του Ριχάρδου, που μας κάνει συνένοχους και κριτές, θεατές και συμμέτοχους.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Σε έναν κόσμο που καταρρέει, ο Ριχάρδος ο Γ΄, με τους μηχανισμούς εξουσίας και τον αέναο κύκλο του αίματος να φορτίζεται με νέες σημασίες και αλήθειες, μπορεί να κυνηγάει την εξουσία ως παιχνίδι – πρόφαση για να γκρεμίσει κάθε έννοια ηθικής και νομιμότητας, αποκαλύπτοντας την κενότητα των περιεχομένων τους. Μιας ηθικής που έγινε απλώς και μόνον για να παραβιάζεται και μιας νομιμότητας που λειτουργεί ως νομιμοφάνεια.

Η Καίτη Κωνσταντίνου, οικεία ως τηλεοπτικο προσωπο και απόμακρη ως σαιξπηρικός Ριχάρδος Γ’, συνθέτει το καταλληλότερο πλάσμα για  να αποκαλύψει την κενότητα και την υποκρισία της εξουσίας. Απόλυτα συνειδητά διεκδικεί την εξουσία, ως παιχνίδι μόνον αυτοπραγμάτωσης, για να την εκχυδαϊσει ανελέητα στα μάτια μας.

Ως πλάσμα ακραία μοναχικό, ιδιαίτερα γοητευτικό, απόλυτα εμμονικό στον κύκλο του αίματος, καταργώντας κάθε έννοια συνείδησης, ως φορέας μιας μονοσήμαντης δράσης εγκλημάτων, αξιοποιεί με ευφυή δυναμισμό τα τρωτά των μηχανισμών και των εκπροσώπων της εξουσίας για να τους εγκλωβίσει στην κενότητά τους. Η ικανότητα να πυροδοτεί την εξουσία ανακηρύσσει τον Ριχάρδο  της Κωνσταντίνου σε έναν ιδιότυπο αντι-εξουσιαστή.

Γύρω από τον Ριχάρδο σε ομόκεντρους κύκλους 14 πρόσωπα της σαιξπηρικής τραγωδίας γίνονται συνεργοί του και θύματα στην πορεία ανέλιξής του στο θρόνο. Την βασίλισσα Ελισάβετ και την Λαίδη Άννα υποδύονται αντίστοιχα η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη και η Πηνελόπη Τσιλίκα. Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Θωμάς Γκαγκάς, Κων/νος Γαβαλάς, και ο Μιχάλης Μουλακάκης.

Η παράσταση προτίθεται να αναδείξει το ζοφερό τοπίο του έργου μετατρέποντας το χώρο της σκηνής σε σύγχρονο σφαγείο με την αισθητική  steampunk, με στόχο να γεφυρώσει την σαιξπηρική εποχή, την εποχή της ποιητικής μετάφρασης του Κ. Καρθαίου με τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα του σήμερα.

 

Παραστάσεις:

Τετάρτη & Κυριακή στις 7μμ

Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 9μμ

Τιμές Εισιτηρίων:

Γενική Είσοδος Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 18€

Γενική Είσοδος Τετάρτη & Πέμπτη: 15€

Φοιτητικό, Άνεργοι, ΑΜΕΑ: 12€ για όλες τις ημέρες.

Προπώληση Εισιτηρίων:

Ταμεία Σύγχρονου Θεάτρου | www.viva.gr | http://artinfo.gr/richard-iii/

211 800 26 84 | 11876

Καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots,

IANOS, Media Markt

Επικοινωνία Παράστασης:

Μαρία Τσολάκη

τηλ. 6974 76 78 90, 210 76 27 966 | mtsolaki@gmail.com